söndag 2 november 2014

Vaniljpannacotta med Mango och Havtorn, toppad med Physalis

 
 
Jag hade i tanken att göra en liten halloween-dessert, men då jag fick lite bråttom har jag inte haft tid till någon dekoration, så lite orange färg fick stå för halloween-delen.
 
Detta är en vaniljpannacotta som jag har toppat med "Bara Bär" Passerade Mango och Havtorn. Jag dekorerade med en Physalis.
 
Tanken hade varit att spritsa ett spindelnät i choklad och lägga i kylen, sedan lägga den över desserten med en liten plastspindel, men som sagt räckte inte riktigt tiden till :)
 
Pannacotta är en perfekt dessert om man ska bjuda till många personer. Gör som jag gjort här, häll upp dem i plastglas och slipp en massa disk. Man kan ställa dem på en plåt eller bricka att stelna i kylen. Räkna ungefär en deciliter grädde per person om du ska göra en stor sats. 
 
 
 
Du behöver till ca 5 portioner:
 3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1/2-1 dl sukrin
ett kryddmått vaniljpulver (ej vaniljsocker) alt. skrapa ur en vaniljstång

 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallvatten.
Koka upp grädden med vaniljpulvret.
Dra av plattan från värmen och rör i sukrin.
Kläm ur vattnet ur de blöta gelatinbladen och rör ner även dessa tills allt löst sig.
Häll upp i skålar, dra över lite gladpack och ställ att svalna/stelna i kylen minst 2 timmar.
 
Dessa lät jag stelna på "sniskan" i kylen, så att de blev sneda och när de stelnat hällde jag på fyllningen ("Bara Bär" Mango och Havtorn) och sedan dekorerade jag med en Physalis.