lördag 11 oktober 2014

Gräddtårta med hallon och blåbär

Idag har jag och min vän, även kallad bonus-lillasyster ^^) bakat tårtor. Vi gjorde varsin liten tårta och dekorerade så fint! 
 

 

Recept följer:

Börja med att göra vaniljsåsen, den ska stå i kylen ca 30-45 minuter innan den är klar.
Gör sedan tårtbotten och låt den svalna, dela den sedan i två lager.
Mellan lagerna smetas vaniljsås och ÖNOS Lågkalori hallonsylt ut, alternativt kan man tydligen ha karamellfärg i smeten och mosad banan mellan också. ;)
Sedan läggs övre lagret på och dekoreras med grädde och bär, eller annan valfri topping.

Vaniljkräm:

4 st ägg gulor
3 msk sukrin
1 dl grädde
0,5 tsk vaniljpulver
125 gram smör
 
Gör så här:
Lägg gulorna, sukrin, grädde och vanilj i en kastrull och låt koka upp.
Lägg sedan i smöret och rör om tills smöret smällt, annars vill smöret gärna separera sig från krämen.
Ställ sedan i kylskåp. Rör om lite då och då när det svalnar så att smöret inte skiljer sig från krämen.
Klart efter ca 30-40 minuter.

 

Tårtbotten:

Satsen är till en 12 cm springform. Om man vill göra i en 28 cm kan man gångra receptet med 4 så blir det lagom.
 
25 gram smör
1 ägg
2 msk vispgrädde
1/2 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
2 tsk kokosmjöl
1 1/3 msk sötströ
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser med varandra.
Rör ner ägg, grädde och smör.
Fördela smeten i en bröad 12 cm springform (form med avtagbar kant).
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills kakan blir fast.

------------------------------------------------------------------------------------

Här har jag valt att använda receptet på en jättegod sockerkaka med jordgubbar som jag bakat tidigare och receptet på vaniljsåsen har jag tidigare använt i en marängtårta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar