lördag 24 november 2012

Strimmlad Lövbiff

Igår serverades det lövbiff här hemma och då blev det lite mat över. Att bara värma upp den och äta med en sallad kändes inte så lockande eftersom den gärna blir lite torr och seg så jag beslöt mig för att göra följande...



Eftersom köttet redan var stekt sedan igår så la jag det bara i en stekpanna tillsammans med en klick smör och lite purjolök.
Jag värmde det lite och sedan hällde jag på ett par dl grädde, någon tesked fransk senap, en skvätt soja, lite köttbuljong, en klyfta vitlök (som jag pressade) och några klickar färskost (jag använde Cantadou vitlök och örter).
 
Till detta gjorde jag en vanlig grönsallad.
// Jeanette Mattsson @ Jeanettes Viktresa


torsdag 15 november 2012

Kassler och Broccoligratäng

 


 
Broccoligratäng med kassler/skink- och ostsås
 
500g färsk eller fryst broccoli
1 purjolök
400 g rökt skinka eller kassler i tärningar
5 dl mjölk eller grädde
4 msk vetemjöl
2 + 1 dl riven ost
salt och peppar
lite smör
 
Dela broccolin i lagom stora buketter. Skala stammen och skär den i bitar. Koka upp broccoling i saltat vatten i ett par minuter. Skiva purjolöken grovt och låt koka med en sista minut. Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag.
 
Smält lite smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och vispa ut. Späd med mjölken/grädden, lite åt gången och koka upp under omrörning ett par minuter. Tillsätt skinka och 2 dl ost. Smaka av med salt och peppar. Rör tills osten har smält.
 
Lägg grönsakerna i botten på en gratängform. Häll över såsen.Strö över 1 dl riven ost. Gratinera på 225 grader i ca 10 min.
 
Servera med kokt potatis eller gör som jag... ät som det är, utan något till!


// Jeanette Mattsson @ Jeanettes Viktresa

fredag 9 november 2012

Biffar och en sallad



Köttfärsbiffar i sås med en god sallad!
 
Idag åt jag några köttfärsbiffar och så när jag stekte dem så hällde jag grädde i stekjärnet, lite lingon, en tesked köttbuljong, salt och peppar.
 
Salladen bestod av paprika, gurka, purjolök och cosmopolitan-sallad som jag blanade i lite balsamvinäger och en tesked senap.


// Jeanette Mattsson @ Jeanettes Viktresa

söndag 4 november 2012

Mör kycklingfilé med soltorkade tomater




 
 
6 portioner:
6 st kycklingfilér
5 dl grädde
3 dl Crème fraîche eller Grekisk/turkisk Yoghurt
1 msk Soya
2 vitlöksklyftor
ca 10 soltorkade tomater
salt och peppar
drygt en tsk Sambal Oelek (kan uteslutas)
 
Lägg kycklingfilén i en ungssäker form, blanda såsen och häll över kycklingen.
In i ugnen på 175 grader i 1 1/2 timme. Vänd filéerna några gånger under tillagningen.

Till detta kan man servera ris, klyftpotatis eller en god sallad.
Jag gjorde en liten röra med smörstekta grönsaker och det jag hade hemma.
 
I grönsaksröran hade jag:
En rejäl klick smör, rödlök, vitkål, paprika, morötter.
 
Smält smöret, tillsätt rödlöken och vitkålen och stek detta en stund, sist tillsatte jag morötter och paprika eftersom jag inte inte ville att de skulle bli för mjuka.
 

// Jeanette Mattsson @ Jeanettes Viktresa